آزمایش های پیش از ازدواج می توانند از بروز بسياري از مشکلات که امکان دارد در آينده، زندگی فرزندتان و همچنين رابطه عاطفی بین شما را تحتتأثیر قرار دهد، جلوگيري کنند. برای این که زندگی سالم و پر از خوشحالی داشته باشید، عشق بین زوجین لازم است ولی کافی نیست. آگاهی از شرایط سلامتی دو طرف هم امری است که اهمیت بسياري دارد و با آگاهی از آن میتوان از اختلافات بعدی جلوگيري کرده و زندگی پرنشاطی را در کنار هم دارا بود.
همیشه پيشگيري بهتر از درمان است. بدین ترتیب براي داشتن رابطه ای شاد و فرزندی سالم و در نهایت زندگی ای پرنشاط، ازمایش های پیش از ازدواج طبق اطلاعاتی که مشاور از زوجین می گیرد، باید براي آن ها بر اساس سوابق بیماري هایی که در خانواده هرکدام وجود داشته و در نظر گرفتن احتمال به ارث رسيدن آن به فرزند، باید انجام شود، برای این که پی بردن به مشکلات پیش از ازدواج نسبت به بعد از آن، قابل تحمل تر است. هم براي بیماري هایی که امکان انتقال آن بین زوجین وجود دارد و هم بیماري های ژنتیکی که میتواند فرزند را درخطر ابتلا قرار دهد.
ازمایش هایی که باید انجام شود
ازمایش تالاسمی
انجام ازمایش تالاسمی به دلیل شیوع این بیماري در ایران است. تالاسمی یک بیماري ژنتیکی است که به 2 مدل مینور( کوچک) و ماژور( بزرگ) دیده ميشود . در مدل مینور فرد علامتی ندارد( اما برخی از بیماران علایم بسیار خفیفی دارند) و بیماري بطور اتفاقی کشف ميشود .
ازدواج این اشخاص با یک فرد سالم مشکلی براي بچه ها پدید نمی آورد ولی اگر زن و مرد مبتلا به تالاسمی مینور با هم ازدواج کنند، 25 درصد احتمال به دنیا امدن فرزند مبتلا به نوع ماژور وجود دارد . نوع ماژور نوع شدید بیماري است که با عارضه های جدّي براي فرد مبتلا همراه است. در صورت ابتلای هر دو طرف به تالاسمی مینور احتیاج به انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج وجود دارد . تشخیص تالاسمی با انجام ازمایش خون و شمارش سلول های خونی است. در صورتی که فرد مبتلا به کم خونی و فقر آهن باشد، بهتر است اقدام به درمان کند.
ازمایش اعتیاد
ازمایش اعتیاد هم براي آگاهی دو طرف از وجود اعتیاد است که با ازمایش ادرار مشخص ميشود . اما حتی در صورت مثبت شدن آزمایشی مثل مورفین اگر دو طرف راضی باشند، قابلیت ازدواج وجود دارد .
ازمایش بیماري های جنسی
به جز ازمایش های ضروری، عروس و داماد آينده میتوانند ازمایش هایی براي آگاهی از شرایط سلامت جسمی و جنسی یکدیگر انجام دهند. در این فهرست احتمالا نخستین مورد آگاهی از بیماري های منتقله از راه جنسی است که مهمترين آن ها، سیفیلیس، ویروس HIV و هپاتیت است. این بیماریها از راه نزدیکی قابل انتقال به همسر است. سیفیلیس درمان ميشود ولی درمان قطعی هپاتیت و اچ ای وی اکنون مقدور نیست، گرچه ناقلان این دو ویروس هم با رعایت نکات و تحت نظر پزشک میتوانند با هم ازدواج کنند.
ازمایش دسته خونی
مورد بعدی، آگاهی از گروه خونی یکدیگر است. آگاهی از نوع گروه خونی بدین دلیل اهمیت دارد که چنانچه مادر گروه خونی Rh منفی و پدر گروه خونی مثبت داشته باشد، براي جلوگيري از واکنش خونی ناشی از وارد شدن خون جنین به خون مادر و تولید آنتی بادی علیه جنین، براي مادر امپول روگام تزریق شود.
روگام 72 ساعت پس از زایمان نخست و در باردای های بعدی در هفته 28 حاملگی تزریق ميشود . Rh منفی بودن مادر و Rh مثبت بودن جنین، در زایمان نخست مشکلی به وجود نمی آورد و از آنجایی که بیش تر زایمان ها در مرکزهای دولتی انجام ميشود و مادران در زمان حاملگی چند مرتبه به مرکز بهداشتی درمانی مراجعه ميکنند تولد چنين کودکانی کم تر شده است. تشخیص این اختلال با یک ازمایش ساده خون راحت است و در مواقعی که Rh مادر منفی است فورا Rh پدر را درخواست ميکنند .
ازمایش های هورمونی
زوج آينده در صورت تمایل میتوانند ازمایش براي آگاهی از شرایط حاملگی خود انجام دهند که حاوی ازمایش های هورمونی و بررسی مایع منی در مرد است.
چه کسانی پیش از ازدواج باید ازمایش ژنتیک بدهند؟
نیمی از معلولیت ها بسته به عوامل ژنتیک و نیم ديگر مرتبط با عوامل غیر ژنتیک است که براي پيشگيري، هر دو گروه باید مدنظر قرار گیرند. افرادی که قصد ازدواج دارند قبل از ازدواج و در صورتی که ازدواج کرده باشند قبل از حاملگی و اگر حامله هستند هرچه سریعتر باید عواملی که احتمال معلولیت بچه را افزایش ميدهد مورد بررسی قرار دهند. عوامل محیطی، الودگی ها، مسمومیت ها، ماده های بیولوژیک یا شیمیایی ازجمله موردهای غیرژنتیک مؤثر بر معلولیت هستند.
بیماري های عمومی مادر مثل دیابت، تیروئید، روماتیسم و عفونت ها هم میتوانند روی سلامت مادر و جنین تأثير بگذارند. اما با مراقبت های معمول در حین حاملگی با تکیه بر سلامت مادر و جنین میتوان تا ۵۰ درصد از این بیماریها جلوگيري کرد. این عوامل باید هرچه سریعتر بررسی شود، زیرا امکان دارد مسائلی وجود داشته باشد که اشخاص از ازدواج با یکدیگر منصرف شوند یا حتی اگر منصرف نشوند از مشکل باخبر شوند و طبق اگاهی مسیر زندگی خود را انتخاب کنند.
لزوم انجام ازمایش های ژنتیک را مشاوره ژنتیک تعيين ميکند . مشاور ژنتیک با گرفتن سابقه خانوادگي و بررسی دقیق پرونده پزشکی زوجین، توصیه های لازم را ارائه ميدهد . در بسياري از موارد نیازی به انجام ازمایش ژنتیک نیست ولی در موارد ضروری قبل از اقدام به حاملگی یا حین حاملگی ازمایش های لازم توصیه میشوند . بطور کلی، انجام ازمایش های قبل از حاملگی به زوج آينده کمک ميکند با اعتماد و ارامش بیشتری وارد زندگی مشترک شوند و از مشکلات و بیماري های احتمالی آينده پيشگيري ميکند .
بررسی بیماري سیفلیس؛ انجام این تست براي آقایان الزامی است.
تزریق واکسن کزاز براي خانمها .
مشاوره پیش از ازدواج
پس از انجام این ازمایش ها نوبت به برگزاری کارگاه اموزش و مشاوره در خصوص زندگی زناشویی میرسد . در این کارگاه به اهمیت سلامت جنسی و روانی طی زندگی زناشویی پرداخته ميشود و نکات لازم جهت ایجاد روابط جنسی موفق یادآوری میشوند . در ضمن در خصوص ویژگی های خاص هر دو جنس مرد و زن به صورت جدا براي دو طرف نکته هایی خاطرنشان خواهد شد.
منبع : بیتوته
ارسال نقد و بررسی