شاید برای شما و خیلی از افراد سوال پیش بیاید که آیا من از نظر جنسی در سلامت کامل هستم یا خیر؟ اصلا سلامت جنسی چیست و علائم اختلال جنسی کدامند؟ قبل از هر چیز باید بدانید که سلامت یعنی رفاه کامل جسمی و روانی. اگر سخن از سلامت جنسی به میان آید مقصود این است که رفاه کامل دو طرف در رابطه زناشویی بر قرار باشد و نیاز های هر دو رفع گردد.
در حیطه و حوزه سلامت جنسی آموزش نقش مهم و به سزایی ایفا می کند . قطعا بالا بردن آگاهی زوجین در زمینه سلامت جسمی و جنسی ، سبب افزایش کیفیت روابط زناشویی و مهارت های آنان می شود .با این وجود گاهی در رابطه به این موضوع پی برده می شود که یکی از زوجین یا هر دو دچار اختلال در عملکرد جنسی هستند . این موضوع باید با روانشناس ، روانپزشک یا سکس تراپ مطرح شود و طبق نظرات یکی از این متخصصین روند درمان را پیش برد.
علل اختلالات جنسی
بروز اختلالات جنسی علل مختلفی می تواند داشته باشد . برخی از مهم ترین این دلایل عبارتند از :
الف ) علل زمینه ای و محیطی
1- بیماری های جسمی : برخی از بیماری های جسمی می تواند موجب بروز و به وجود آمدن اختلالات جنسی شوند. بعضی از پر اهمیت ترین آن ها عبارتند از :
- دیابت وفشار خون بالا : این بیماری ها ممکن است سبب ایجاد اختلال نعوظ در مردان و آنورگاسمی در زنان شود.
2- مصرف برخی داروها : جالب است بدانید مصرف برخی از داروها عوارض منفی بر روی عملکرد جنسی می گذارند.این دارو ها شامل موارد زیر می شوند :
- بعضی از داروهای ضد افسردگی
- داروهای کاهش دهنده فشار خون
3- مصرف طولانی مدت مواد مخدر ، مواد محرک و نوشیدنی های الکلی نیزمی تواند سلامت جنسی را به مخاطره اندازد .
ب ) عوامل و اختلالات روانی:
1. افسردگی:
افسردگی شایع ترین اختلال روانی است که یکی از مهم ترین علل کاهش میل جنسی و افت عملکرد جنسی می باشد . متاسفانه افسردگی عواقب ناگواری همچون پایین آمدن سطح انرژی فرد ، میل به خودکشی ، کاهش میل جنسی و سایر مشکلات دارد . در چنین مواردی در ابتدا باید افسردگی فرد درمان شود که در نتیجه آن اختلالات جنسی نیز بر طرف می گردد .
2. اختلال دو قطبی
فردی که دچار اختلال دو قطبی است ممکن است در حالت شیدایی میل جنسی فوق العاده زیادی داشته باشد و از حد نرمال و طبیعی خارج گردد . لذا فرد اختلالات جنسی نیز پیدا می کند و از نرم سلامت جنسی به کنار می رود .
طبقه بندی اختلالات جنسی
به طور کلی می توان اختلالات جنسی را به چهار گروه عمده تقسیم کرد که عبارتند از :
الف ) اختلالات میل جنسی : کمبود یا زیاد بودن میل جنسی
ب ) اختلالات تحریک جنسی : اختلالات نعوظ در مردان و اختلالات ترشحی در زنان
ج ) اختلالات ارگاسم یا اوج لذت جنسی : انزال زود رس ، انزال دیر رس و انزال خشک در آقایان و آنورگاسمی در زنان
د ) اختلالات حین رابطه جنسی : مانند دیسپارونی و واژینسموس
زود انزالی مشکلی در سلامت جنسی
زود انزالی یا انزال زود رس ، انزال مرد پیش از رسیدن زن به مرحله ارگاسم را گویند .یکی از دسته افرادی که از سلامت جنسی به دورند ، این مردان هستند .مقاله راه های درمان انزال زودرس را بخوانید این اختلال یکی از شایع ترین اختلالات جنسی علی الخصوص در مردان شهری و تحصیل کرده می باشد . نکته قابل توجه این است که زود انزالی می تواند علل جسمی و روانی داشته باشد و این ها همه باید ریشه یابی شوند.استرس نیز یکی از دلایل بروز این اختلال است . به همین دلیل است که می گویند روابط جنسی خود را در زمان و مکانی به دور از تنش و استرس انجام دهید.
روند تشخیص و درمان اختلالات جنسی
اکنون اگر به اختلال جنسی گرفتاریم چه باید کرد؟
باید بگوییم هنگامیکه متوجه اختلالی در عملکرد جنسی خود یا همسرتان شدید می بایست به روانشناس ، روانپزشک ، اورولوژ و یا سکس تراپ مراجعه نمایید .همچنین از درمان های خود سرانه و غیر اصولی خود داری و پرهیز نمایید .متاسفانه تبلیغات بسیاری در ماهواره وجود دارد که در زمینه درمان و رفع مشکلات جنسی هستند . اما باید دقت کرد که هر مشکل جنسی در هر فرد یکسان نیست و علل همسانی نیز ندارد. در نتیجه درمان ها نیز در هر شخص متفاوت و منحصر به فرد است .
و در نهایت در پاسخ به این سوال ” چطور بفهمیم از نظر جنسی سالم هستیم و از سلامت جنسی برخورداریم؟ ” می توان این نتیجه را مطرح نمود :چنانچه از اختلالات جنسی رنج نمی برید و به حالت طبیعی و نرمال به ارضای جنسی می رسید ، این بدین معناست که از سلامت جنسی برخوردار هستید.
سخن پایانی
در پایان باید گفت شناخت عملکرد جنسی صحیح و سالم و سلامت جنسی پیش از هر رابطه ای لازم و ضروریست . شما می توانید از منابع معتبر استفاده نمایید و آگاهی خود را در این حیطه و زمینه افزایش دهید . متاسفانه بسیاری از افراد سلامت جنسی را کم اهمیت می شمارند و اگر بدانند چه اندازه کیفیت آن در زندگی زناشویی موثر است از آن غافل نخواند بود .
ارسال نقد و بررسی